TURBO NEDİR ?
Turbo şarj kısaca ; enerjisini atık egzoz gazından alan, emme manifolduna temiz hava pompalayan,yakıtın yanma kalitesin arttıran ,mevcut motordan daha fazla güç ve tork elde etmek amacı ile kullanılan ve yakıt tasarrufu sağlayan basit ama hassas bir pompa olarak tanımlanabilir.
TURBO NASIL ÇALIŞIR ?
Şemada da görüldüğü gibi motordan çıkan egzoz gazı türbin fanına çarparak aynı eksende ki mil vasıtası ile kompresör fanını harekete geçirir.Bu hareket ile hava filtresi tarafından atmosferik havayı çeken pervane, intercoolera basınçlı hava pompalamış olur.Yüksek basınç altında kalan havanın ısısı yükselir. İntercooler sayesinde hava kısmen soğutulup oksijen yoğunluğu arttırılarak emme manifoltundan yanma odasına gönderilir. Yanma ile birlik de çıkan egzoz gazı tekrar türbini çevirerek süreci tekrarlamış olur ve marşa ilk basıldığı andan stop edilene kadar turbo farklı devirlerde dönmeye devam etmiş olur.
Gelişen teknoloji ile turbosarjlar da gereksinimlerin getirdiği zorunluluklar ile beraber gelişim ve farklılık göstermektedir. Aşağı da turbo şarj çeşitlerinden ve ekipmanların dan kısaca bahsedilmektedir.
1- Westgatesiz turbo: Motordan egzoz çıkışı olduğu sürece çalışan,ne kadar çok gaz çıkarsa o kadar fazla emme maifolduna hava basan en basit turbolardır.
2- Tahliye Westgate li Turbolar : Westgatsiz turbolar ile aynı mantık da çalışan ancak maksimum basınça ulaşıldığında tahliye yardımı ile turbonun gereksiz yükte kalmasını önleyen mekanizmaya sahip turbolardır.
3- Vnt li pnömatik westgateli turbolar : Değişken geometri açıları sayesinde motorun gereksinimine göre anlık basınç kontrolü sağlayabilen valf aracılığı ile turbo basıncını ayarlayabilen modellerdir.
4- Vnt li ve elektronik westgateli turbolar : Pnömatik westgateli olanlara ek olarak komutları sensör vasıtası ile değil direk beyinden alan turbo modelleridir.Yeni nesil motorların çoğunda tercih edilen modeldir.